MARMELADA
Marmelada se prepara din fructe proaspete sau conservate si zahar, in proportii stabilite, fierte pana la consistenta corespunzatoare gelificarii.
Fructele proaspete sau pulpele folosite la fabricarea marmeladei sunt: mere, pere, gutui, prune, caise, zarzare, piersici, visine, cirese, corcoduse, zmeura, mure, affine, coarene, fragi, struguri.
Dupa felul si compozitia amestecului de fructe, marmelada se imparte in trei tipuri:
Marmelada superioara – dintr-un singur fruct din grupa: zmeura, mure, affine, caise, piersici, visine, coarne, fragi, struguri.
Marmelada speciala – cu 70% fructe commune si 30% unul din fructele aratate la marmelada superioara.
Marmelada amestec – cu maximum 70% mere si pere, iar restul de 30%este format din alte fructe.
Conditiile cerute materiei prime: fructele sa fie sanatoase, in stadiul de maturitate. Nu se admit la receptie fructe putrede, mucegaite, strivite sau murdare.
Pulpele sau marcul de fructe trebuie sa fie bine conservate, cu extract refractometric corespunzator, fara amestec de corpuri straine.
In cazul cand fructele bogate in pectina lipsesc, ele se pot inlocui prin extracte pectice sau pectina.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu