Determinarea masei nete si a proportiei de fructe
1. La recipientele mici:
Recipientul bine sters in exterior se cantareste cu precizie de 1 g (m)
Se deschide apoi recipientul si intregul continut se desarta si se repartizeaza intr-un strat uniform pe un ciur, asezat deasupra unui vas tarat in prealabil, ale carui dimensiuni sa asigure prinderea cantitativa a lichidului scurs.
Ciurul trebuie sa fie din tesatura de sarma nr. 4 STAS 1077-67 (latura ochiului de 4 mm ), sa aiba un diametru de 20 cm si un cadru metalic cu inaltimea de 10…15 cm.
Se lasa sa se scurga timp de 5 minute miscand ciurul, din cand in cand.
Se cantareste vasul cu lichid. De asemenea se cantareste recipientul dupa golire, spalare si uscare (m1).
Masa neta (m2) = m – m1
in care:
m – masa recipientului plin, in g,
m1 – masa recipientului gol, in g.
m2 – m3
% Continut de fructe = ──────100
m2
in care:
m2 – masa neta, in g,
m3 – masa lichidului scurs, in g.
2. La recipientele mari:
Se cantaresc 5 recipiente. Se scurge lichidul timp de 15 minute si se cantareste din nou. Se golesc apoi recipientele, se curata in interior, se spala cu apa calda, se sterg cu o bicata de panza si se cantaresc. Se calculeaza masa bruta si masa unui recipient gol, ca medie a rezultatelor obtinute prin cantarirea celor 5 recipiente.
Masa neta (m2) = m – m1
in care:
m – masa recipientului plin, in kg,
m1 – masa recipientului gol, in kg.
m1 – m4
% Continut de fructe = ──────100
m2
in care:
m1 – masa recipientului gol, in kg,
m2 – masa neta, in kg,
m4 – masa recipientului dupa scurgerea lichidului, in kg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu